Met de enorme klap voor de PvdA bij de verkiezingen van woensdag is de kans klein dat de partij terugkeert in het nieuwe kabinet. En daarmee komt er normaal gesproken ergens dit jaar ook een einde aan het ministerschap van Jeroen Dijsselbloem. Maar zolang het huidige kabinet demissionair is kan hij gewoon aanblijven als voorzitter van de Eurogroep. En daarna wellicht ook.
In de bepalingen van de Eurogroep staat nergens dat de voorzitter een zittend minister van Financiën moet zijn. Dijsselbloem heeft zelf gezegd de Tweede Kamer in te gaan en hij zou als kamerlid ook de laatste maanden van zijn voorzitterschap af kunnen maken. Zijn termijn loopt tot 1 januari 2018 en aangezien de formatie naar verwachting wel enkele maanden gaat duren zal de overbruggingsperiode niet al te lang zijn.
Teneergeslagen maar niet verslagen na deze uitslag. Veel dank aan alle vrijwilligers en PvdA-kiezers. We gaan elke dag voor hen knokken.
— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) 15 maart 2017
Voor de verkiezingen zei Dijsselbloem volgens de VRT al dat er geen formele belemmering is om zijn termijn af te maken:
“Er is geen enkele regel die zegt dat ik moet opstappen, ook al zorgen de verkiezingen in m’n eigen land ervoor dat ik eigenlijk geen rol meer kan spelen in de regering.”
Wel zouden ministers van Financiën van de eurolanden bezwaar kunnen aantekenen als hij aanblijft terwijl hij zelf geen minister meer is. Dijsselbloem is bezig aan zijn tweede termijn als voorzitter van de Eurogroep en wordt alom geroemd voor zijn rol in de Griekse crisis.
Er is sowieso geen probleem zolang hij demissionair minister van Financiën is, heeft een hoge diplomaat in Brussel volgens de NOS laten weten.